Windows Media centar

Windows Media centar je rešenje po principu sve u jednom - sa jednog mesta je moguće gledati TV program, DVD filmove, slušati omiljenu muziku, kreirati plej liste itd. Namena mu je da se krajnjem korisniku omogući pun multimedijalni doživljaj na računaru bez neke velike potrebe za stalnim podešavanjem, konfigurisanjem, kliktanjem miša... Windows Media centar ima ugrađenu podršku za daljinsku kontrolu tj. daljinske upravljače tako da je užitak potpun. Trebalo bi naglasiti da je pre početka korišćenja Media centra neophodno instalirati sve prateće drajvere multimedijalnog hardvera, TV/FM kartice, eksterne TV uređaje, daljinske prijemnike itd.

Windows Media centar se pokreće kroz Start meni klikom na njegovu pripadajuću ikonicu. Odmah po pokretanju Media centra program će zatražiti da se izvrši njegovo konfigurisanje i podešavanje, u smislu podešavanja TV/FM kanala, odabira lokacije čuvanja muzike, slika, filmova itd. Vrlo je jednostavan za korišćenje i nakon početnog podešavanja preostaje da se prepustimo potpunom užitku jednog multimedijalnog centra.

 

 

 

Kliknuti na dugme Express da bismo omogućili automatsku detekciju i podešavanje neophodnih parametara za rad programa.

Nakon završenog početnog podešavanja preostaje nam da počnemo sa korišćenjem programa i njegovih mogućnosti odabirom neke od ponuđenih opcija. Primer je dat na sledećoj slici.

 

 

 

 

Windows Media Player

Windows Media Player dolazi u svojoj 12. verziji i namenjen je korišćenju multimedijalnog sadržaja kao što je muzika, filmovi itd. Može se pokrenuti koristeći prečicu na Start meniju ili na taskbaru. Prilikom prvog pokretanja aplikacija će zatražiti da se definišu konfiguraciona podešavanja. Date su dve mogućnosti: Recommended settings (preporučena podešavanja) ili Custom settings (prilagođena podešavanja). Klikom na Custom settings dobijamo mogućnost da izvršimo odabir podešavanja koja odgovaraju našim potrebama.

 

 

 

Nakon selekcije odgovarajućih opcija kliknuti na Next dugme da bismo nastavili sa konfigurisanjem plejera i njegovim korišćenjem. Na sledećem prozoru obeležiti opciju Make Windows Media Player the default music and video player kojom smo definisali da Windows Media Player bude podrazumevani plejer za muziku i video fajlove na računaru. Kliknuti Next dugme. U prozoru za definisanje opcije Online Store čekirati opciju Don’t setup a store now i kliknuti na Finish dugme da bismo završili sa konfigurisanjem plejera. Nakon nekoliko trenutaka pokrenuće se glavni prozor Windows Media Player-a i možemo početi sa njegovim korišćenjem.

 

 

 

Na glavnom prozoru plejera, sa njegove leve strane, data je mogućnost pretraživanja i pokretanje biblioteka po sadržaju, uključujući. plej liste, foldere Music, Videos, Pictures i Recorded TV.

 

 

 

Sa gornje desne strane glavnog prozora data je mogućnost odabira neke od akcija kao što su puštanje sadržaja (Play dugme), rezanje sadržaja na optičke diskove (Burn dugme) i opcija sinhronizacije (Sync dugme) između plejera i eksternog uređaja kao što je iPod itd. Klikom na neku od opcija dobijaju se dodatne mogućnosti korišćenja. Na dnu glavnog prozora plejera smeštene su osnovne komande za upravljanje multimedijom: Start, Stop, Pause, komanda jačine zvuka itd.

 

 

 

Kreiranje i korišćenje plej lista je vrlo jednostavno. Dovoljno je kliknuti na Playlists biblioteku, a zatim kliknuti na dugme Create playlist (kreirati plej listu) na alatnoj traci. Nakon toga pojaviće se polje za unos naziva plej liste gde treba uneti naziv liste. Postupak se može ponoviti neograničen broj puta. Primer je dat na sledećoj slici.

 

 

 

Nakon kreiranja plej liste možemo početi sa dodavanjem njihovog sadržaja (pesme). Sadržaj se dodaje tako što se jedan ili više fajlova istovremeno prevuče (nad obeleženim fajlom ili fajlovima, kliknuti levim klikom miša, zadržati klik uz istovremno prevlačenje do destinacije, nakon čega treba otpustiti levi taster miša) u deo polja Windows Media Player-a sa desne strane glavnog prozora. Primer je dat na slici.

 

 

 

Takođe, plejer je dodatno moguće konfigurisati korišćenjem Options prozora koji možemo pokrenuti klikom na Organize dugme na alatnoj traci. Options prozor sadrži dosta konfiguracionih podešavanja koja su postavljena za optimalne perfomanse samog plejera što ne znači da ih nije moguće menjati.

 

 

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Windows Media Center i Windows Media Player 1
  • Windows Media Center i Windows Media Player 2
  • Windows Media Center i Windows Media Player 3