Akvarel (lat. aqua - "voda") slikarska je tehnika koja upotrebljava vodene boje, tj. boje koje su vezane lepkom koje se razgrađuje u vodi. Tehnikom akvarela slika se prozirno da se vidi podloga. Često se pre slikanja crta olovkom ono što se želi naslikati, pa se onda to vidi ispod prozirne boje.

 

Crtanje krokija ovom tehnikom nam omogućava da date predmete opišemo pomoću islikanih linija i površina. Specifičnost ove tehnike je u tome što crtež pomognut površinama bolje opisuje prostor i treću dimenziju u odnosu na čiste linijske tehnike.

Ono što može u znatnoj meri da obogati i učini kroki atraktivnijim je korišćenje boja. Dakle, krokije rađene akvarel tehnikom, možemo podeliti na: valerske i polihromne.

 

Na sledećim primerima krokija rađenim akvarel tehnikom vidimo kako je umetnik iskoristio kontrast toplih i hladnih boja da bi istakao glavni motiv, ljudsko telo.

Toplim tonovima naglašeni su ekstremiteti i delimično opisan pokret. Delimično, zato što je glavni motiv, telo, pored poteza toplih tonova potpomognut konturnim linijama zaokružen u celinu.

S druge strane, ovim toplim tonovima suprotstavljeni su hladni tonovi koji ističu sam motiv u prvi plan i daju kompoziciji dubinu i prostornost.

Likovna umetnost i modni dizajn su oblasi u kojima ova tehnika krokija ima najveću primenu.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (4) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Tehnika akvarel 1
  • Tehnika akvarel 2