Izbor strukture

Pre samog prelaska na implemenataciju sajta potrebno je odlučiti se za strukturni koncept. Postoje dva osnovna načina:

 • Shallow Site Design (plitak dizajn)
  • samo dva nivoa stranica
  • za manji broj strana
 • Deeper Site Design (dublji dizajn)
  • više nivoa stranica u hijerarhiji
  • kompleksnije rešenje

 

Shallow Site Design ima samo dva nivoa stranica i koristi se kod manjih sajtova, koji sadrže manji broj strana. Deeper Site Design ima više nivoa stranica u hijerarhiji i upotrebljava se pri dizajniranju kompleksnijih sajtova.

 

Imenovanje fajlova

U procesu izgradnje web sajta važno je poštovati i konvenciju o imenovanju fajlova i foldera koji čine web prezentaciju. Imena mogu biti proizvoljno odredjena, ali je uvek bolje davati jasna imena fajlovima i folderima, zbog korišćenja u linkovima i kasnijeg lakšeg snalaženja. Uvek davati imena prema sadržaju stranice, na primer linkovi.htm, biografija.htm. Nikada ne treba ostavljati blankove (razmake) u imenima i koristiti underscore karakter, koji nije uvek vidljiv u hiperlinkovima. Ako postoji potreba slobodno koristiti višerečne nazive sa velikim početnim slovima. Na primer, ListaProizvoda.htm ili DetaljiProizvoda.htm.

 

Root folder

Pri izradi sajta sve fajlove i foldere na hard disku treba držati isključivo unutar jednog foldera, tzv. root foldera cele prezentacije. Ako je neki deo sajta (npr. neka slika) izvan root-a, sajt neće raditi i ako je prilikom testiranja na lokalnom računaru sve radilo OK.

 

Grupisanje foldera

Dobar web dizajn alat će i sam prijaviti sadržaj, koji nije pod root folderom i zatražiće njegovo kopiranje unutar root-a. Takodje, unutar root-a grupisati srodne sadržaje unutar zasebnih foldera, radi kasnijeg lakšeg snalaženja i održavanja. Uvek praviti posebne foldere za slike, video zapise i sl. Lepa je praksa napraviti posebne foldere za slike i ostale msterijale na svakom podnivou sajta.

 

Veličina fajlova

Ako u prezentaciji postoje veliki fajlove nije loše prebaciti ih nekoliko manjih i povezati ih linkovima. Standardna veličina stranice preko koje ne treba ići je oko 50 KB, što omugućava svim korinicima brzo učitavanje, i onima u prigradskim naseljima sa dial-up vezom i starim centralama, i onima u gradskim centrima sa DSL vezama. Treba koristiti manje slike (Thumbnails) gde god je to moguće. Nikada ne raditi resize velike slike, jer se time ništa ne postiže, veličina slike se ne smanjuje!

Dodaj komentar Sviđa mi se - (1) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Struktura sajta 1
 • Struktura sajta 2
 • Struktura sajta 3