Rad sa ikonicama

Na desktopu rаčunara nalaze se ikonice koje služe kao prečice (shortcut) do najčešće korišćenih fajlova i programa na računaru. Postoje više različitih tipova ikonica na desktopu. To mogu biti prečice za pojedine programe (npr. Windows Media Player, Microsoft Word itd.), koji imaju posebnu sličicu prema tipu aplikacije, mogu biti prečice kao folderi koje sami kreiramo i snimamo na desktop koji opet imaju posebnu oznaku. Važno je uočiti razliku izmedju foldera kreiranih na desktopu koji se samu tu nalaze, i foldera prečica koji se nalaze na nekom drugom mestu. Na desktopu se najčešće nalazi i Recycle Bin, mesto gde se smeštaju svi obrisani fajlovi, koji ima posebnu ikonicu i koji se obično nalazi u dnu ekrana. Na kraju naglasimo da desktop ne treba pretrpavati sa velikim brojem prečica što je česta praksa, čime se gubi na preglednosti.

Ikonice na desktopu možete pomerati i organizovati po vašoj želji. Za selekciju ikonice dovoljno je jednom kliknuti na nju. Da bi pomerili ikonicu kliknućemo na nju i zadržavajući taster miša prevući ikonicu na željeno mesto. Postoji i mogućnost automatskog sređivanja ikonica na desktopu, dovoljno je uraditi desni klik na bilo koje mesto na desktopu i u padajućem meniju izabrati Arrange Icons By. Na raspolaganju su sortiranje po tipu, imenu, veličini i po datumu poslednje promene.

Da biste otvorili fajl, folder ili neku aplikaciju koje se nalaze na desktopu potrebno je dva puta uzastopno kliknuti na tu ikonicu. Npr. otvorite word fajl preko prečice.

Kreiranje shortcut ikonica na desktopu se obavlja na nekoliko načina. Ukoliko je potrebno napraviti shortcut za određenu aplikaciju npr. Microsoft Word, kliknućete na Start/All Programs/Microsoft Office zatim postaviti kursor miša na Microsoft Word i uraditi desni klik. Iz padajućeg menija izabrati opciju Send To/Desktop (create shotcut). Prečica se pojavila na desktopu, kojoj možete promeniti ime.

 

Ako želite da napravite shortcut za određeni fajl ili folder koji se nalaze u vašem računaru uradićete desni klik na desktop i iz padajućeg menija izabrati opciju New/Shortcut. U prozoru Create Shortcut kliknite na Browse. Otvara se novi prozor gde će te pronaći i označiti fajl za koji želite napraviti shortcut (izaberite neki folder). Pritiskom na polje ok vraćate se u prozor Create Shortcut gde je sada upisana putanja do vašeg fajla. Kliknite na polje Next, a zatim i Finish. Prečica se pojavila na desktopu.

Da biste napravili poseban folder na desktopu uradićete desni klik na bilo koje mesto na desktopu i iz padajućeg menija izabrati opciju New/Folder. Ime novog foldera možete upisati odmah ili to uraditi kasnije tako što će te označiti tu ikonicu, uraditi desni klik i iz padajućeg menija izabrati opciju Rename.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (1) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Rad sa ikonicama 1
  • Rad sa ikonicama 2
  • Rad sa ikonicama 3
  • Rad sa ikonicama 4