U Windows Server 2003 operativnom sistemu, možemo da iskoristimo Shadow Copies šerovanih foldera kao alatku za oporavak podataka. Možemo da iskoristimo Shadow Copies da vidimo i oporavimo fajlove i foldere u stanje u kojem su bili pre greške.

 

Šta su to Shadow Copies ?

Shadow Copy karakteristika u Windows Server 2003 familiji nam daje Read-Only kopije šerovanih foldera, tako da, možemo da vidimo sadržaj mrežnih foldera kakav je bio u prošlom vremenu. Da bi videli Shadow Copies šerovanih foldera, moramo da instaliramo klijentski softver na klijentskim kompjuterima.

Možemo da iskoristimo Shadow Copies u sledeća tri scenarija:

 • Oporavimo fajlove koji su slučajno obrisani
  U slučaju da korisnik slučajno obriše fajl na kojem radi i koji mu je potreban da bi mogao da odradi posao za koji je plaćen, korisnik može da otvori raniju verziju (Previous Version) fajla i iskopira je na bezbednu lokaciju.
   
 • Oporavimo fajlove kojima je promenjen sadržaj
  Shadow Copies šerovanih foldera mogu da budu veoma korisne u okruženjima gde su novi fajlovi kreiraju tako što otvorimo postojeći fajl, napravimo modifikacije u fajlu i onda ga snimimo sa novim imenom. Na primer, može se desiti da slučajno korisnik otvori fajl u kome se nalaze finansijski izveštaji, odradi modifikaciju fajla i nakon modifikacije slučano zaboravi da snimi fajl sa drugim imenom. Dakle snimio je sa istim imenom i samim tim napravio problem jer je obrisao originalni fajl. Možemo da iskoristimo Shadow Copies šerovanih foldera da odradimo restauraciju stare verzije fajla.
   
 • Omogućimo proveru verzije dok radimo na dokumentu
  Možemo da koristimo Shadow Copies šerovanih foldera u toku normalne dnevne aktivnosti da bi proverili razliku između dve verzije fajla.


Sledeće karakteristike se odnose na Shadow Copies:

 • Konfiguracija Shadow Copies nije zamena za kreiranje regularnih Backup-ova.
 • Shadow copije su Read-Only. Dakle, ne možemo da editujemo sadržaj Shadow kopije
 • Shadow kopije se omogućuju na volumenima. Ne možemo da omogućimo Shadow kopije na šerovanom resursu.
 • Nakon što smo omogućili Shadow kopije na volumenu, shadow kopije su omogućene na svim šerovanim folderima koji se nalaze na tom volumenu.

Minimalna količina prostora na disku za Shadow Copies je 100 MB. Default-na maksimalna veličina je 10% volumena, ali možemo da promenimo maksimalnu veličinu uvek. Kada je potrošen sav limit za smeštanje Shadow kopija, najstarije verzije se brišu i ne mogu se više vratiti i restaurirati.

Kada razmišljamo o tome koliko prostora na disku da dodelimo za Shadow kopije, moramo imati na umu veličinu fajlova koji treba da budu iskopirani, kao i broj puta koliko će Shadow kopija biti iskopirana na disku.

Takođe možemo da smestimo Shadow kopije na drugi volumen. Ali, promena volumena na koji smeštamo Shadow kopije briše Shadow kopije. Da bi izbegli ovaj problem, moramo da proverimo da li je volumen koji smo odredili u početku dovoljno veliki da može da hendluje potrebe organizacije.


Za dodatne informacije o Shadow Copies idite na Microsoft Web site:
http://www.microsoft.com/windowsserver2003/docs/VolumeShadowCopyService.swf.

 

Kako se konfigurišu Shadow Copies ?

 

Po default-u, Shadow kopije su isključene (onemogućene). Možemo da omogućimo Shadow kopije na serveru odrađivanjem sledećih koraka, ali Shadow kopije nisu omogućene na klijentskim mašinama sve dok ne instaliramo klijentski softver za Shadow kopije.

 1. Otvoriti Computer Managemet
 2. Desni klik na Shared Folders, pa All Tasks i nakon toga kliknuti na Configure Shadow Copies
 3. Odredimo volumen na kojem želimo da omogućimo Shadow Copies i kliknemo na Enable


Previous Versions klijentski softver za Shadow kopije

Pre nego što korisnici krenu da koriste Shadow kopije, moraju da, na svojim klijentskim kompjuterima instaliraju klijentski softver za Shadows kopije. Klijentski softver omogućava korisnicima pristup ranijim verzijama njihovih fajlova i foldera iz šerovanog foldera.

Shadow kopije su kopije fajlova i foldera koji se nalaze na serveru i pojavljuju se kao ranije verzije (Previous Versions). Shadow kopije se mogu koristiti i na serverima i na klijentima.

 • Na serverima Shadow kopije šerovanih foldera su locirane na Shadow Copies kartici u propertisu lokalnog diska.
   
 • Na klijentima Shadow kopije su označene kao ranije verzije (Previous Versions) i locirane su u propertisu šerovanog foldera.


Klijentski softver za Shadow kopije je instaliran na serveru u :

%systemroot%system32clients wclientx86


Možemo da distribuiramo klijentski softver na nekoliko načina: Windows Server 2003 nam daje nekoliko alatki kao što su na primer grupne polise uz pomoć koji na jednostavan način možemo da instaliramo i distribuiramo softver svim korisnicima na mreži.

Preporučuje se da klijentski softver stavimo u šerovani folder na mreži i zatim pošaljemo E-mail poruku korisnicima u kojoj treba da navedemo funkciju softvera i kako se instalira TWCLIENT.MSI.


Shadow Copy raspoređivanje (konfiguracija)

Kada omogućimo Shadow kopije šerovanih foldera, default-ni raspored je takođe kreiran. Ovaj raspored možda odgovara vašoj organizaciji, ali bi ipak trebali da proverite navike svojih korisnika pre nego što počnete da koristite default-ni raspored Shadow kopija.

Kada kreiramo raspored Shadow kopija, treba uzeti u obzir lokaciju naših korisnika. Default-ni raspored je 7h ujutru, u podne svakog dana. Ako se korisnici nalaze u različitim vremenskim zonama, verovatno ćemo morati da kreiramo više od 2 defaultne Shadow kopije dnevno.

Ako povećamo broj raspoređenih Shadow kopija, moramo takođe uzeti u obzir koliko često će kopije biti smeštane na hard disk a da nam ne zatreba dodatna količina prostora na disku. Pre izgradnje Shadow kopija šerovanih foldera, preporučuje se da administrator kreira plan u kome je tačno određeno gde se smeštaju Shadow kopije i koji su limiti prostora za smeštanje. Možemo da smestimo do 64 Shadow kopije po volumenu. Kada se ograničenje pređe, najstarije Shadow kopije će biti obrisane i ne mogu se vratiti i oporaviti.


Restauracija Shadow kopija

 

Nakon kreiranja Shadow kopija, možemo da ih iskoristimo da izvršimo restauraciju šerovanih fajlova i foldera u ranije verzije.

Ako nemamo ranije verzije ponuđene u Previous Verions kartici, fajl se nije promenio od najstarije kopije koja je napravljena.

Kada izvršimo restauraciju ranije verzije foldera, fajlovi koji se ne nalaze u ranijoj verziji foldera koju vraćamo će biti prepisanii. Ako ne želite da prepišete trenutnu verziju sa ranijom verzijom kopirajte raniju verziju na drugu lokaciju.

Na primer, trenutna verzija sadrži fajlove A, B, i C. Ranija verzija foldera sadrži samo A i B. Nakon restauracije ranije verzije, folder će sadržati raniju verziju fajla A, raniju verziju fajla B i trenutnu verziju fajla C.

Kada izvršite restauraciju fajla, fajl dozvole se ne menjaju. Dozvole ostaju iste kao što su bile pre restauracije fajla. Kada kopiramo raniju verziju fajla, dozvole će biti konfigurisane po default-nim dozvolama foldera u koji smo smestili fajl.

Restauracija ranije verzije prepisuje trenutnu verziju. Ako izvršimo restauraciju ranije verzije foldera, folder je restauriran u stanje verzije koju mi odredimo. Sve promene koje smo odradili u tom folderu pre tog vremena su izgubljene.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 1
 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 2
 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 3
 • Konfiguracija kopija senki (Shadow Copies) 4