Nakon kompletne lekcije naučićete:

 • Da opišete važne opcije koje se odnose na dinamičku sigurnost Internet Explorera 7
 • Da opišete karakteristike koje su jedinstvene u Windows Visti
 • Da iskoristite Windows Vistu da konfigurišete važne dinamičke sigurnosne opcije

Veoma je važno dobro razumeti sigurnosne opcije koje su omogućene za Internet Explorer 7, tako da možete da konfigurišete sigurno i funkcionalno Web Browsing okruženje. U ovoj lekciji, dobićete informacije koje se odnose na dinamičke sigurnosne opcije koje možemo da iskoristimo da zaštitimo kompjuter, a naučićete takođe i da identifikujete dinamičke sigurnosne opcije koje se odnose na instalaciju Internet Explorera 7 na Windows Visti.

Važne dinamičke sigurnosne opcije u Internet Exploreru 7

 

Dinamičke sigurnosne opcije za Internet Explorer 7 nam pomažu da zaštitimo kompjuter dok nudimo funkcionalno browsing okruženje. Internet Explorer 7 ima nove funkcionalnosti koje nam pomažu da zaštitimo kompjuter od neželjenog malicioznog softvera, kao i da zaštitimo korisnika od gubljena podataka od strane prevarantskih Web sajtova. Kao dodatak, Internet Explorer 7 poseduje sigurnu i laku Add-on funkcionalnost koje daje korisnicima potpunu kontrolu Adding funkcionalnosti u njihovom radu u browseru dok u isto vreme izbegavamo download-ovanje neželjenog softvera.

Dynamic Security Options (dinamičke sigurnosne opcije)

Sada ćete se upoznati sa najbitnijim dinamičkim sigurnosnim opcijama koje možete da konfigurišete u Internet Exploreru 7.

 • ActiveX Opt-in - Onemogućava sve unapred instalirane ActiveX kontrole da bi sprečio potencijalne ranjive kontrole od mogućeg napada. Možemo na lak način da omogućimo ili onemogućimo ActiveX kontrole po potrebi koristeći Information bar i Add-on Manager.
 • Security Status Bar - Povećava obaveštenost u sigurnosti Web sajta i u postavkama za privatnost (privacy settings) prikazivanjem obaveštenja u boji (color-coded) u adress baru. Phishing filter, imena sertifikata, i zlatna padlock ikonica je sada dodata Adress baru za bolju preglednost. Informacije o sertifikatima i privatnosti mogu lako da se prikažu jednim klikom na Security.
 • Prishing Filter -  Pomaže nam da se zaštitimo od Phishing sajtova. Upozorava nas u slučaju da pristupimo potencijalno prevarantskom sajtu i blokira sajt ako je potrebno. Opt-in filter je ažuriran nekoliko puta u toku jednog sata sa poslednjim sigurnosnim informacijama od Microsofta i nekoliko njegovih partnera.
 • Cross-Domain Barriers - Ograničava interakciju skripti na Web stranicama sa sadržajima drugih domena ili Windowsa. Ova povećana sigurnost će nas uspešno braniti od neželjenog malicioznog softvera.
 • Delete Browsing History - Omogućava nam da obrišemo keširane Web stranice, lozinke, podatke, kolačiće i istoriju (history).
 • Address bar protection - Prikazuje Address bar korisniku za svaki prozor, bilo da je pop-up ili standardni prozor, što pomaže da blokiramo maliciozne sajtove.
 • International Domain name Anti-Spoofing - Dodatak dodavanju podrške za International Domain Names u URL-ovima, obaveštava nas kada vizuelno slični karakteri u URL-u nisu prikazani na istom jeziku, i na taj način nas štiti od sajtova koji se prikazuju kao poverljivi i dobri sajtovi.
 • URL handling security - Redizajnirani URL parsing osigurava dosledno procesuiranje i smanjuje potencijalnu eksploataciju. Novi URL handler nam pomaže da centralizujemo kritične i važne podatke i time povećava doslednost podataka.
 • Fix Settings for me - Upozorava nas koristeći Information bar kada trenutne sigurnosne postavke nisu dovoljno sigurne i mogu da prourzokuju rizike, da bi nas primorao da konfigurišemo vip nivo sigurnosti i time sprečimo potencijalne rizike. Unutar Internet Option dijalog boksa, videćete određene artikle (items) osvetljene u crvenoj boji i to je znak da nisu dobro konfigurisani. Kao dodatak upozoravanju na nesigurno konfigurisane postavke, on će vas podsećati sve dok se ne setite i ne konfigurišete sigurnosne postavke. Možete da podesite postavke na Medium-High, default-ni nivo klikom na „Fix Settings for me" opciju.
 • Add-ons disabled mode - Pomaže nam pri rešavanju problema sa pokretanjem Internet Explorera 7 ili rešavanju problema sa pristupom određenim sajtovima. Nudi nam pomućnost da startujemo Internet Explorer u „No add-ons" modu, u kojem su samo kritični Add-ons omogućeni.

Sigurnosne karakteristike koje su jedinistvene u Windows Visti

Većina postavki u opcijama (Internet Options) su omogućene za konfiguraciju Internet Explorera 7 nezavisno od operativnog sistema koji koristite. Ipak, neke postavke su specifične za Internet Explorer 7 i nalaze se u Windows Vista OS.

Protected Mode

Protected Mode je veoma važan korak napred u konfiguraciji sigurnosti za Internet Explorer. Sigurnosna infrastruktura u Windows Vista OS dozvoljava Protected Mode da bi dala Internet Exploreru sva prava koja su mu potrebna da bi mogao da pretražuje Web dok u isto vreme štiti prava koja su potrebna za tihu instalaciju programa ili modifikaciju osetljivih sistemskih podataka. Internet Explorer Protected Mode pomaže nam u zaštiti od malicioznih download-a tako što sprečava mogućnost pisanja resursa u bilo koju zonu mašine već samo u Temporary Internet Files. Web-Based softver je ograničen i ne može pisati ni na jednu lokaciju osim u Temporary Internet Files bez znanja korisnika.

Kada korisnik startuje programe koristeći ograničena korisnička prava, biće sigurniji od napada nego kada programe startuje koristeći administratorska prava, iz razloga što Windows može da spreči maliciozni kod od pravljenja štete. Ova dodatna odbrana pomaže nam da osiguramo da skripte ili automatski procesi ne mogu da download-uju podatke izvan Low-rights direktorijuma kao što je Temporary Internet Files folder.

Parental Controles

Da bi mogli da zaštitimo našu decu kad su online, roditelji mogu da kontrolišu ponašanje pretraživača koristeći Parental Control postavke u Windows Vista operativnom sistemu. Aktivnosti vaše dece i svi nivoi ograničenja mogu da se nadgledaju i menjaju sa udaljenog kompjutera. Restrikcije i ograničenja mogu da se postave za mnoge aktivnosti na kompjuteru, kao što su na primer, igranje igrica ili surfovanje internetom. Roditelji sada mogu na jednostavan način da pregledaju sajtove koje su deca posećivala za vreme dok su bili online.

Parental Controls može da se konfiguriše iz User Accounts i Family Safety sekcije u Control Panelu. Nakon što je ogranićeni korisnički nalog kreiran za svako dete, možemo da iskoristimo Parental Control Panel da upalimo postavke i nadgledamo aktivnosti korisnika. Aktivnosti koje možemo da nadgledamo uključuju startovanje aplikacija, korišćenje Media Playera, Pretraživanje Web-a, uključujući sve sajtove koji su posećeni i sve fajlove koji su download-ovani.

Parental Controls je omogućen na lokalnim korisničkim nalozima. Dakle, kompjuter koji je član domena neće moći da koristi ovu karakteristiku u Windows Vista OS.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Konfiguracija automatske sigurnosti (Dinamic Security) u Internet Explorer-u 7 1
 • Konfiguracija automatske sigurnosti (Dinamic Security) u Internet Explorer-u 7 2
 • Konfiguracija automatske sigurnosti (Dinamic Security) u Internet Explorer-u 7 3