Kroki crtež predstavlja jednu od složenijih crtačkih veština i iziskuje crtača koji već ima neko predznanje iz crtanja, dakle, vlada linijom, proporcijom, perspektivom, anatomijom itd. Iako kroki crtež nije uvod u crtanje, to ne znači da se početnici ne ohrabruju da se bave krokijem. Kroki je veoma dobra vežba za opuštanje ruke prilikom crtanja, ali jednako važna i za osposobljavanje crtača da gleda predmet crtanja i ovlada pronalaženjem karakteristika tj. karaktera tog predmeta.

Kroki svoje ime (crouquis) dobija od franuske reči za skicu i zbog toga se kroki crtež najčešće poistovećuje sa skicom. Ipak, treba napomenuti da kroki nije isto što i skica. Ono što ih čini različitim je to što je skica za nijansu studioznija priprema za dalju izradu slike, crteža, projekta, dok se kroki zadovoljava veoma oskudnom dokumentacijom vezanom za dati predmet posmatranja i crtanja. Dakle, kroki će sadržati znatno manje linija od skice, ali te linije moraju prožimati samu suštinu tog predmeta, i to je ono što kroki čini virtuoznom veštinom. Kako bi bio dosledniji u izražavanju karaktera, kroki se često služi karikiranjem određenih crta predmeta/modela kako bi skrenuo pažnju na osobenost modela i utiska koji taj model ostavlja na njega. Tako da neki opšti zaključak može biti da kroki ponekad dosta podseća na karikaturu.

 

Kroki je trenutak...

Kroki se dosta koristi za dokumentovanje pri razvoju idejnog rešenja budućeg umetničkog dela. S toga, mi krokijem prikupljamo najbitnije informacije za izradu tog dela. Imajući u vidu nepredvidljivost situacije koja nam se u nekom trenutku čini kao dobro rešenje mi moramo reagovati brzo i što vernije prikazati taj "trenutak". Zbog toga kažemo da je kroki trenutak.

Na primer, šetate se parkom i ugledate dve starije osobe kako igraju šah na klupi. Vama se taj motiv dopadne i želite da uradite sliku na osnovu tog motiva. Uzećete papir i olovku i u što kraćem vremenskom periodu trudićete se da prikupite što više podataka.


 
Osim u likovnoj umetnosti, kroki se koristi i u dizajnu, naročito modnom, gde se predstavljaju modeli u više poza sa skicom odeće koja se kasnije konstruiše i dizajnira. Ostale sfere u kojima se koristi kroki su i industrujski dizajn, arhitektura, ilustracija i ostale srodne oblasti.

Cilj ovog kursa nije da naučite da crtate, jer nam je za to potrebno mnogo više časova, već da opustite ruku kako bismo svoje ideje predstavljali na papiru i sebi olakšali dizajniranje. Bez crtanja je gotovo nemoguće stići do originalnog i dobrog dizajnerskog rešenja. Za vežbe kroki crtanja, potrebno je da uradite što više crteža.

Kroki možemo raditi različitim tehnikama, kao što su npr. olovka, ugljen, tuš ili akvarel. O ovim tehnikama biće više reči u narednim lekcijama.

Neophodan pribor za početak su meka B olovka i listovi manjeg formata. Listovi bloka ne treba da budu ispunjeni jednim crtežom. Ispunjavajte listove sa više crteža koje možete i da poredite.

Napomena: ne preporučuje se korišćenje gumice za brisanje. Nekorišćenjem gumice za brisanje i pravljenjem "grešaka" kroki može biti nenamerno obogaćen. Jedino korišćenje gumice za brisanje dolazi u obzir ukoliko želite da jednim žustrim potezom gumice naglasite neki momenat na krokiju.

Do dobrog krokija dolazi se isključivo vežbom. Ponekada je potrebno odraditi na desetine krokija kako bi se mogao izdvojiti jedan dobar. Zato nemojte da se obeshrabrite, nego crtajte, crtajte i crtajte.
 
Dobra vežba je posmatranje tuđih radova, zato će vam u ovom kratkom kursu krokija biti prezentovano puno razlišitih primera krokija urađenih različitim tehnikama i stilovima. Posmatrajte, kupite poteze i imitirajte ih. Pratite svoj senzibilitet i vidite da li u nekom od ovih brojnih primera možete pronaći neki "rukopis" sa kojim biste se mogli identifikovati.

Dodaj komentar Sviđa mi se - (10) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Uvod u kroki crtež 1
  • Uvod u kroki crtež 2