Izveštajima koji su objavljeni može se upravljati korišćenjem Report Manager-a koji obezbeđuje Reporting Services. Upravljanje izveštajem obuhvata aktivnosti kao što su postavljanje svojstava izveštaja i planiranog izvršavanja, upravljanje sadržajem foldera i određivanje sigurnosti na Reporting Server-u da bi se kontrolisalo kako korisnici mogu da pristupaju i interaguju sa izveštajima. U ovoj lekciji ćete izvršiti samo nekoliko zadatka koji spadaju u upravljanje izveštajima.

 1. Otvorite Internet Explorer.
 2. Unesite URL adresu http://localhost/Reports kako biste otvorili Report Manager. Report Manager izgleda slično kao na slici.


 3. Kliknite na Adventure Works link foldera. Prikazaće se sadržaj foldera. Zapazite da pored Contests taba postoji i Properties tab. Trenutno otvoreni folder Adventure Works sadrži samo jedan izveštaj Sales Summary, koji je objavljen.
 4. Kliknite na Sales Summary link. Reporting Services će generisati i prikazati Sales Summary izveštaj. Podrazumevano je prikazan View tab kada se otvori izveštaj. Još su Vam na raspolaganju tabovi Properties, History i Subscriptions (nisu svi dostupni u Express verziji).
 5. Kliknite na Properties tab. Prikazaće se Properties strana za Sales Summary izveštaj kao što je na slici:  Na ovoj strani možete videti autora izveštaja kao i datum kada je izveštaj kreiran. Za autora koji je menjao izveštaj, kao i datum izmene stoji isti autor koji je izveštaj kreirao, dok se ne izvrše neke izmene. Na ovoj strani je takođe moguće izmeniti naziv izveštaja i dodati opis. Nakon izmena potrebno je kliknuti na dugme Apply.

  Zapazite linkove na desnoj strani izveštaja. Mnogi tipovi svojstava izveštaja su logički organizovani u zasebne strane na kojima možete napraviti izmene trenutnih podešavanja. Svojstva određuju, na primer, kako se izveštaj prikazuje u Report Manager-u, kako korisnik može interagovati sa izveštajem i kako se Report Server konektuje na izvor podataka.
 6. Kliknite na link Data Source sa desne strane. Pojaviće se strana kao na slici:

Data Source svojstvo definiše konekciju koja će se koristiti za izvršavanje upita. Kada se naprave neke izmene treba kliknuti na dugme Apply.

 

Pristupanje izveštaju

Svaki objavljeni izveštaj ima svoj sopstveni URL na Report Server-u. Umesto korišćenja Report Manager-a za navigaciju kroz foldere, možete direktno u browser uneti URL adresu željenog izveštaja. Takođe ovaj URL možete dodati na neku HTML stranicu. Za sada ćete koristiti Report Manager za pronalaženje izveštaja i njegov pregled kao i za eksport u neki drugi format.

Nakon uspešnog kreiranja i upravljanja izveštajem, spremni ste za fazu pristupanja i korišćenja izveštaja.

 1. Kliknite na View tab.
  Prikazaće se prva strana izveštaja na kojoj se nalazi izveštaj za 2001. godinu. Izgled izveštaja je sličan kao i onaj koji ste videli u Report Designer-u. Sada imate HTML verziju izveštaja koja uključuje toolbar radi lakše interakcije korisnika sa izveštajem. Možete koristiti opcije toolbar-a za kretanje kroz izveštaj, pretragu izveštaja ili eksport izveštaja u neki drugi format.
 2. Kliknite na Next Page dugme na View toolbar-u da biste videli podatke o prodaji za svaku godinu.
 3. Podatak koji tražite možete lako pronaći, tako što ćete ga uneti u Find text boks. Unesite npr. Linda. Kliknite na Find link. Find link nije omogućen dok se ne unese neki tekst za pretragu. Kada kliknete na ovaj link pronaćićete prvo pojavljivanje unetog stringa u izveštaju.
 4. Kliknite na Next link da biste pronašli sledeće pojavljivanje ovog teksta.
  Pretraga počinje od strane ili sekcije na kojoj se korisnik trenutno nalazi, pa do kraja izveštaja. Kako pretraga nije case-sensitive ne morate brinuti da li unosite mala ili velika slova u polje za pretragu. Međutim, postoji ograničenje da tekst za pretragu ne može biti veći od 255 karaktera.

Izveštaj koji je prikazan u HTML formatu možete eksportovati u neki drugi format. View toolbar sadrži padajuću listu iz koje možete izabrati neki od ponuđenih formata.

 1. Izaberite Excel u padajućoj listi koja se nalazi na desnom kraju View toolbar-a.
 2. Kliknite na Export link. Novi prozor browser-a će se otvoriti i pojaviće se File Download dijalog boks.


 3. Kliknite na dugme Open. Report Server će renderovati izveštaj kao Excel fajl koji će zatim biti download-ovan na Vaš kompjuter. Izgled izveštaja u Excel-u je sličan onom koji ste imali u HTML-u. Svaka strana izveštaja je smeštena u zaseban worksheet. Sa izveštajem u Excel-u možete uraditi neke dodatne analize koje nisu bile moguće u statičnom izveštaju koji ste imali u browser-u.
Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Upravljanje i pristupanje izveštaju 1
 • Upravljanje i pristupanje izveštaju 2
 • Upravljanje i pristupanje izveštaju 3