Brend menadžment je deo menadžmenta čiji je osnovni cilj stvaranje strategije brenda. Međutim, osim samog kreiranja strategije, brend menadžment se bavi i analizom postojećih stanja kako kod klijenta, tako i na relevantnim tržištima. Brend menadžment analizira tržište, konkurenciju i potencijalne klijente kako bi došao do jasne strategije.

Po definisanoj strategiji brenda, brend menadžment stupa u kreiranje samog brenda, njegovog naming-a, vizuelnog identiteta, i dizajnerskih rešenja.

Kreiranjem brenda ništa nećemo postići ukoliko tu nije prisutan konstantan monitoring. Brend menadžment upravlja produkcijom proizvoda i promocijom brenda, i sprovodi komunikaciju na tri osnovna nivoa: komunikaciju ka potencijalnim konzumentima, komunikaciju unutar kompanije i komunikaciju kompanije sa svojim okruženjem, pre svega svojom konkurencijom.

Brend menadžmentom se pre svega bave agencije za brending. Neke od svetski najpoznatijih imena su Interbrand i Landor. Ove agencije sprovode konsultanstke usluge, ali osim njih imaju i svoja dizajn studia, agencije za oglašavanje, kao i agencije za btl marketing (direktni promotivni marketing). Brending agencija kreira brend, verbalni i vizuelni jezik brenda, dizajnira njegov identitet, ambalažu, vebsajt, a poželjno je da ona radi i marketinške reklamne kampanje. Kasnije, brending agencija osmihlja strategiju i održavanja brenda, ona prati tok razvoja brenda i ispituje tržišne tendencije.


Ipak, i pored odlične brending agencije, neophodno je da i sama kompanija održava svoj brend i ima svog brend menadžera koji bi kontrolisao sve aspekte prezentovanja brenda u javnosti. On treba da planira i metode kontrolisanja postupanja s brendom.

Belgijski proizvođač finih čokolada je u saradnji sa domaćim Arex Marzipanom odlučio da kreira luksuzni brend čokoladica sa marcipanom. Agencija Trans East se opredelila za strategiju kreiranja novih uzbudljivih kategorija konditorskih delikatesa, baziranih na marcipanu. Promovisaćemo marcipan kao posebnu luksuznu kategoriju, kroz svih 5 čula u različitim 3D prostorima. Rešenje je pronađeno u Doživlaju svih 5 čula, rafinisanom ukusu, kutiji za nakit, vrhunskom kvalitetu i ukusu. Brend je dobio jedan prefinjen verbalni i vizuelni jezik. Brend je nazvan Atelier Marzzi, a linije proizvoda su dobile intrgiantna imena, Decadence, Euphoria, Obsessions, Mad for Caramel. Vizuelna komunikacija je osmišljena veoma dinamično i prefinjeno. Ovo je primer jedne veoma zanimljive i uspešne strategije, koja je kreirala brend u svakom njegovom segmentu.

   


Uz uspešan brend i uspešan monitoring brenda, kompanija sama jača svoj brend, i njena vrednost postaje i finansijski daleko veća.

Još jedan primer ovakve uspešne strategije jeste i brend Moć prirode, proizvođača Agroekonimik. Ovaj brend se bazirao na tradicionalnim vrednostima visokog kvaliteta i zdrave hrane, koje su bile predstavljane nekonzistentnim porukama i zastarelim dizajnom. Strategijskim brendingom, očuvan je tradicionalan duh i prikazan na jedan savremen i zanimljiv način. Osnova ovog brenda je u filozofiji organskog, koja je predstavljena kroz 4 linije: pure (100% prirodno, geo (organsko), ego (osveženje) i neo (inovativno). Na taj način je izvučena jedna suština kroz inovatora u zdravoj hrani. Prepoznatljivost ovoga brenda se osim u verbalnoj komunikaciji, ogleda i u izuzetno upečatljivim fotografijama voća u gro planu. Osim toga, pakovanja su postala veoma elegantna, tipografija inovativna, promotivni materijal veoma zanimljivog karaktera. Rezultat dobre strategije je povećanje svesti o brendu Moć prirode kod potrošača, okrenutost savremenom i zanaimljivom potrošaču.

Pređasnji identitet brenda moć prirode


 

Trenutni identitet brenda moć prirode

Još da napomenem da svetske trendove o brendingu možete pratiti i na vebsajtu:


Dodaj komentar Sviđa mi se - (2) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Strategija brenda i menadžment 1
  • Strategija brenda i menadžment 2
  • Strategija brenda i menadžment 3