Korišćenjem alata za oporavak od katastrofe i problema sa serverima, Backup i restauracija, administrator može da implementira metod oporavka od katastrofe za sve najčešće probleme sa gubitkom podataka.

Nakon ove lekcije, moći ćete da odredite koju soluciju ćete iskoristiti za oporavak od katastrofe i oporavak podataka nakon pada servera.

 

Alat za oporavak servera nakon pada (Disaster Recovery Tools)

 

Da bi mogli uspešno da oporavite sistem nakon pada, možete da koristite Safe Mode, Last Known Good Configuration, Backup, Recovery Console, ASR ili neku kombinaciju ovih alatki, kao i neke druge kao što su Shadow kopije.

Videćemo koje alatke bi trebalo koristiti za oporavak servera i podataka i u kom redosledu:

 1. Safe Mode, ovu alatku treba koristiti kada problem sprečava normalno startovanje operativnog sistema Windows Server 2003. Ovo je Startup opcija koja onemogućava startup programe i nepotrebne servise da bi kreirao okruženje koje je korisno za rešavanje i dijagnozu problema.
   
 2. Last Known Good Configuration, koristiti samo u slučajevima pogrešne konfiguracije. Korišćenjem ove opcije, administrator može da oporavi sistem vraćanjem stare verzije drajvera i promena u registry-ju koje su odrađene kad je administrator poslednji put bio ulogovan u Windows Server 2003.
   
 3. Backup, administratori koriste da naprave kopije podataka na hard disku i nakon toga arhiviraju podatke na drugi uređaj za smeštanje podataka. Backup je alatka za čuvanje podataka, kao što su System State Data.
   
 4. Recovery Console, ovu alatku administratori koriste kada ne ne mogu da poprave problem korišćenjem drugih startup metoda. Kao dodatak Safe Mode i Last known Good Configuration administratori mogu da koriste Recovery Console da bi ručno odredili neke operacije.
   
 5. Automated System Recovery (ASR), koristimo kada želimo da odradimo restauraciju podataka iz Backup-a. Ovu opciju treba koristiti umesto reinstalacije Windowsa iz razloga što ASR oporavlja sve postavke u sistemu i kritične fajlove na sistemskoj i Boot particiji.
  Iz razloga što ASR proces formatira Hard Disk, treba je koristiti kao poslednju opciju nakon pokušaja oporavka alatkama: Last Known Good Configuration, Backup, Safe Mode, oporavak System State Data ili Recovery Console.
Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

 • Određivanje Disaster Recovery metode 1
 • Određivanje Disaster Recovery metode 2