Dodeljivanje skripti uz pomoć Grupnih Polisa

Administratori mogu da koriste Grupne Polise za dodeljivanje skripti korisnicima i kompjuterima. Skript je Batch fajl ili Microsoft Visual Basic Script koji može da izvrši kod ili da odradi zadatke za upravljanje. Možemo da koristimo postavke Grupnih Polisa za automatizovanje procesa startovanja skripti. Imamo postavke za skripte i u Computer i u User Configuration čvoru u Grupnim Polisama. Možemo da iskoristimo Grupne Polise za startovanje skripti pri startovanju kompjutera ili kad radimo ShutDown, i kada se korisnici prijavljuju ili odjavljuju sa kompjutera (login and Log off). Kao i sa svim ostalim postavkama u Grupnim Polisama, dovoljno je da konfigurišemo skriptu jednom, nakon toga Windows Server 2003 će konstantno implementirati i dodeljivati postavke kroz mrežu.

Šta su Group Policy Script postavke?

Postavke u Grupnim Polisama možemo da iskoristimo za dodeljivanje konfiguraciju skripti koje rade automatski kad se kompjuter startuje ili nakon gašenja mašine, kao i kad se korisnik prijavi ili odjavi sa nekog kompjutera. Možemo da postavimo svaki skript koji radi u Windows Server 2003 operativnom sistemu, uključujući batch fajlove, .EXE izvršne programe i skripte koji su podržani u Windows Script Host (WSH).

Da bi lakše upravljali i konfigurisali korisničko okruženje, možemo:

  • Startujemo skripte koji će odrađivati zadatke koje mi ne možemo ili ne želimo da odradimo. Na primer, možemo da popunimo korisničko okruženje sa svim mrežnim konekcijama, konekcijama ka štampačima, prečicama za potrebne aplikacije, i korporacijske dokumente
  • Očistimo desktop kada se korisnik odjavi ili kad ugasi kompjuter. Možemo da uklonimo sve konekcije koje su dodate sa Logon ili StartUp skriptom tako da kompjuter bude u istom stanju u kakvom je bio kad je korisnik startovao mašinu.

Za više informacija o skriptovanju, pogledajte:

TechNet Script Center at http://www.microsoft.com/technet/treeview/default.asp?url=/technet/ scriptcenter/default.asp.

Za implementaciju skripta, koristimo Grupne Polise da bi dodali taj skript u odgovarajuću postavku Grupnih Polisa. Time određujemo da skript radi u toku: Startup, Shutdown, Logon, Logoff-a.

 

Dodaj komentar Sviđa mi se - (0) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Dodeljivanje skripti uz pomoć Grupnih Polisa 1
  • Dodeljivanje skripti uz pomoć Grupnih Polisa 2
  • Dodeljivanje skripti uz pomoć Grupnih Polisa 3
  • Dodeljivanje skripti uz pomoć Grupnih Polisa 4