Grafički dizajn art nuvo stila obeležila su grafička rešenja porodice Mekintoš, plakati Žil Šerea i Tuluz Lotreka, časopisa "La revue blanche"i "Harper's magazina", kitnjaste linije Alfonsa Muhe i simboličke ideje Metljikoviča, Brodoviča, Dudoviča, Hohenštajna, Birslija, braće Begarstaf. Ovi umetnici se mogu smatrati i začetnicima ere plakata i grafičkog dizajna.


Ono što je pokrenulo revoluciju plakata jeste tehnika litografije koja je ušla u upotrebu još krajem XVIII veka. Litografija je tehnika slikanja na kamenu koje se prenosi na papir. Od tada se slike slikaju ili rezbare u drvetu, a tekstovi se ručno ispisuju. Time ostvaruju potpuno originalna i dinamična rešenja.

Zvanično prvi plakat je izašao 1870. godine. Plakat "Žena u belom" je rad Vilijema Hupera. Plakat je rađen u drvetu, a izražavao je veliku dramatičnost. Ipak, osnivanjem radionice Žila Šerea i smanjivanjem troškova u proizvodnji, plakat postaje komercijalno sredstvo javnog informisanja.


Plakati ovog vremena oslikavaju meke, floralne linije kakve se nalaze i u industrijskom dizajnu, a s druge strane pune boje u štampi kroz koje je ideja iskazana na savremen način. Ilustracija na plakatu je predstavljala objašnjenje ideje. Figure su bez senki, bez treće dimenzije, a tekst je prilično zanemarljive veličine u odnosu na figure.


Šere je uveo tehniku litografija od tri kamena, koja je omogućila proizvodnju velikog broja boja. Plakati se iznose na ulice, a Šere postaje daleko poznat umetnik.
    


Šereovi plakati


Svakako najpoznatiji plakatista bio je Tuluz Lotrek. Ovaj umetnik je živeo  životom na ulici, uživao je u raskalašnom životu kabarea Moulin Rouge za koji je i slikao plakate. Lotrekovi plakati su puni živih boja, kao i samo pozorište, ali oni ne oslikavaju pozorište u svom raskošu, već prikazuju napor i nemoral izvođača iza kulisa. Najpoznatija Lotrekova ličnost je Ivet Žilber koja nije bila zadovoljna Lotrekovim viđenjem nje. Na Lotrekovim plakatima Ivet je izborana, sa pijanim osmehom, a umetnici se to naravno nije sviđalo. Na kraju je ipak pristala na Lotrekove plakate priznavši mu umetnički dojam.

    


Lotrekovi plakati

Lotrek na svojim plakatima maestralno doprinosi atmosferi i priča priču. U male prostore unosi tekst, koji je ponekad zaklonjen slikom, što je za ono vreme veoma nekonvencionalno i revolucionarno. Igračice, stalni protagonisti Lotrekovih plakata, su razigrane, njihove suknje su teške i u pokretu, a postavljene su različite veličine kako bi se naglasili planovi.


U Škotskoj, sestre MekDonald razvijaju sopstveni art nuvo stil. Njihova slova su zbijena, uglasta i uzdržana. One stilizuju pramenove kose koji služe kao dekoracija, a poznato je njihovo rešenje diplome za umetničku školu u Glazgovu. 


Muha je praški umetnik, veoma prepoznatljiv po svojoj izuvijanoj, elegantnoj i nežnoj liniji kose koju koristi u svim rešenjima. Muha uglavnom radi plakate za glumicu Saru Bernar u Parizu. Muha je radio plakate i u prirodnoj veličini svojih modela. Boje Muhinih plakata su blede i nežne, a tema je žena. Njegovi plakati podsećaju na vitraže, a praška crkva St. Vitus je i dobila vitraže ovog umetnika.
  
 


Muhini plakati


Muha je radio i dizajn za poštanske marke, a živeći kao stranac u Parizu, održavao je veze sa svojim slovenskim poreklom i proučavao slovensku mitologiju i slovensku dušu.


Muhini plakati su komercijalni. To su reklame za pivo, pastu za zube, papir za cigarete. On je uradio rešenja i za dva Nestleova plakata, kao i dekorativni pano "Četiri godišnja doba".


Art nuvo plakat u SAD prati tadašnje potrebe potrošačkog društva. Plakat je postao reklama.


Jedan od najpoznatijih plakata art nuvoa je reklamni plakat za mesni narezak "Liebig", koga je dizajnirao Metljikvič. Ovaj plakat izražava ideju snage, čovekove i bikove. Čovek na plakatu vuče bika za rogove, a u pozadini su laki oblačići. Ovakav kontrast je karakterističan za italijanski plakat art nuvoa.


Brodovič je ruski dizajner koji je karijeru započeo u pariskom "Harper's magazines". Brodovič je ujedinio evropsku sofisticiranost sa američkom dinamikom. On nastavalja svoju karijeru i 50-tih godina diazajnira magazin Portfolio na veoma inovativan način.
     


Brodovičeva tipografska rešenja


Birdsli je britanski plaktatista koji je svoje majstorstvo iskazao u plakatu za Avenue Theatre. On prikazuje transparentnost na plakatu vertikalnim belim linijama koje se protežu masnim, plavozelenim zavesama. Tanka linija haljine i kose modela se izvijaju u prvi plan. Međutim, Birdsli je uradio samo nekoliko plakata i to za svoje prijatelje.


Braća Begerštaf koriste kolaž tehnike, bojeni, isecani papir za svoje plakate. Oni sve oblike svode na najprostije i na taj način kreiraju veoma slavna rešenja. Begerštafovi ispisuju tekst preko pune površinske boje, teškim slovima čime postižu uravnoteženost slike. Njihovi plakati su rađeni u dve do tri boje, a revolucionarno na njihovim plakatima bilo je to što su slike ovih dizajnera toliko naglašene, da je tekst smanjen do minimuma i time je stvorena stroga kompozicija.
 


Plakat braće Begerštaf


U Italiji plakat oglašava o izložbama i festivalima i drugim kulturnim događanjima.
Ar nuvo je kreirao jedan potpuno novi hobi, sakupljanje plakata. Plakati su postali veoma popularni. Pojavljuju se klubovi kolekcionara, a remek-dela ovog pokreta se i danas reprodukuju. 

Dodaj komentar Sviđa mi se - (1) Ne sviđa mi se - (0)    

  • Ar nuvo - grafički dizajn 1
  • Ar nuvo - grafički dizajn 2
  • Ar nuvo - grafički dizajn 3